Festiwal Kuchni Polowych już w najbliższą sobotę

Sobota, 5 lipca 2025 r.
Start: 12:00
Zajazd Hubert, ul. Wyspiańskiego 9, 58-320 Walim
Zapach grochówki, chleb wypiekany w mobilnej piekarni, żołnierskie specjały z różnych epok – to wszystko czeka podczas jubileuszowej, X edycji kulinarno-historycznego święta.
Program w skrócie:
12:00 – otwarcie „kantyny polowej”
12:00 – Ludowe Wojsko Polskie częstuje plackami ziemniaczanymi.
12:30 – wypiek pierwszej partii chleba poligonowego w Wojskowej Piekarni Polowej.
13:00 – czeska kompanija serwuje swoje przysmaki.
13:30 – Wojskowi Piekarze szykują słodkości z pieca.
13:30 – żołnierze Napoleona podają magiczną miksturę z kawałkami czerstwego chleba.
15:30 – klasyczna grochówka koszarowa „na bogato”.
16:30 – kuchnia amerykańskie wojsko podaje fasolę na wołowinie z pikantnymi pomidorami.
18:00 – zakończenie.
Wstęp wolny – zapraszamy rodziny, miłośników historii i smaków żołnierskiej kuchni!

