W minioną sobotę, w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, po raz kolejny wyłoniono Mistrza Jaja.
Wielkanocne Tradycje Kulinarne to wydarzenie, które na stałe gości w naszym kalendarzu imprez gminnych.  Na scenie wystąpiły dzieci i młodzież z PSP w Walimiu, następnie swój kunszt zaprezentował  Zespół Pieśni i Tańca Jubilat że Świdnicy.  Było pięknie, radośnie.  Po części artystycznej, wszyscy przybyli mogli degustować dania uczestników konkursu kulinarnego.
W konkursie udział wzięło 9 wystawców: Karczma Rycerska, Agnieszka Jarachowska,  Elżbieta Jarachowska , Marek Kapłon, Kamil Król oraz Tatiana Grzeszkiewicz
z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Walimiu, Stanisława Skowrońska,  Joanna Zacharsjka – Błaszczyk,  Stanisław Ryl. Wystawcy zgłosili w sumie 18 potraw, dlatego komisja konkursowa w składzie  –  Barbara Szeligowska, Halina Jaskuła-Miernik oraz Paweł Brzozowski –  nie miała łatwego zadania.  Przyznano dwa wyróżnienia – Pani Joannie Zacharskiej – Błaszczyk za Wielkanocny klops oraz Pani Agnieszce Jarachowskiej za pasztet w cieście.   Laureatami zostali – III miejsce – Karczma Rycerska za pasztet „Wielkanocne marzenie”, II miejsce – Marek Kapłon – za Pasztet z Gór Sowich. Mistrzem Jaja  została Pani Stanisława Ryl za zupę chrzanową.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, natomiast nagrodą dla publiczności  była możliwość  smakowania tych przepysznych  potraw.